9 důvodů, proč používat olivový olej

Olivový olej se používá ve všech středomořských kuchyních už od nepaměti, z mnoha českých domácností vytlačil máslo nebo rostlinný tuk a je rok od roku stále populárnější. Vřele jej doporučoval už otec medicíny Hippokrates. A co je vlastně na olivách tak skvělého?

1. Snižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu. Dvě lžíce olivového oleje denně zaberou jako prevence proti cukrovce víc, než leckterá nízkotučná dieta. Potvrzuje to i studie odborného časopisu Diabetes Care.

2. Pomáhá předcházet problémům se srdcem. Olivový olej totiž snižuje hladinu cholesterolu a dokáže si poradit i s vysokým krevním tlakem. Senioři, kteří si dopřáli alespoň jednu lžičku olivového oleje denně, rapidně snížili možnost výskytu cévní mozkové příhody.

3. Využijete jej i při hubnutí. Většina lidí se sice olivovému oleji při hubnutí brání, protože je podle nich plný kalorií – na druhou stranu ale na dlouhou dobu zasytí a nebudete mít díky němu neustálou chuť na sladké.

4. Snižuje možnost výskytu rakoviny. Olivový olej obsahuje látku zvanou oleocanthal, která má podobný účinek jako léky proti bolesti a navíc snižuje pravděpodobnost výskytu rakoviny (zejména rakoviny prsu).

5. Chrání před depresí. Kromě pozitivního vlivu na fyzické zdraví zvládne olivový olej ještě účinkovat na naši psychiku. Strava bohatá právě na olivový olej totiž podle španělských vědců pomáhá snížit pravděpodobnost vzniku těžké deprese.

6. Zmírňuje zácpu. Olivový olej slouží pro trávicí systém doslova jako mazivo. Posiluje také trávicí systém a pomáhá předcházet zánětům žaludku nebo dokonce žaludečním vředům.

7. Zlepšuje mozkové funkce. Vizuální paměť se u lidí, kteří olivovým olejem v kuchyni rozhodně nešetřili (omáčky, dresinky) podstatně zvýšila a totéž můžeme říci i o slovní zásobě.

8. Chrání proti rakovině. Podle německých vědců olivový olej přispívá k prevenci zhoubných nádorů, zejména karcinomu prsu. Za vše totiž mohou antioxidanty, kterými olivový olej – doslova a do písmene – přetéká.

9. Zlepšuje zdraví kostí. Pomůže totiž při vstřebávání vápníku, zlepšuje mineralizaci kostí a proces takzvané kalcifikace. To je opravdový balzám hlavně pro ty, kteří trpí osteoporózou nebo jsou náchylnější ke vzniku zlomenin.