Éčka v potravinách, jde o hrozbu?

Asi jen těžko najdete v supermarketech některou položku, která by neobsahovala alespoň nějaké „Éčko“. Někteří jsou z toho neklidní, jiné to nechává naprosto chladnými. Co ale toto označení vůbec znamená?

E znamená emulgátor – česky bychom řekli „směšovač“, a to proto, že umožňuje promísit dvě látky, které za běžných okolností promísit nelze, jako je například voda a olej. Původně nešlo o nic špatného, principem použití emulgátorů bylo vylepšit vlastnosti určitých potravin. Nakonec, některé z nich jsou stoprocentně přírodní a tedy vlastně nezávadné, jiné z nich ale mohou být příčinou vzniku zdravotních obtíží.

V současnosti je emulgátorů, které se běžně přidávají do nejrůznějších potravin, na zhruba patnáct stovek. Na výrobních etiketách jsou označovány dle evropských směrnic poměrně jednoduše – písmenem E a pořadovým číslem (zpravidla jde o trojčíslí).

Samozřejmě, ne vždy znamená písmeno E na etiketě nějakou zásadní nepříjemnost. Například E 300 je kódové označení pro kyselinu L – askorbovou, což je vlastně jiné označení pro vitamín C. Jde ale jen o takovou výjimku, vitamíny mezi emulgátory moc nehledejme, spíše se jedná o jiné látky.

Dejme k dobru takový dusitan draselný, který najdeme na etiketách pod kódovým označením E 249. Ten bývá často v kombinaci s nejrůznějšími uzeninami, podobně jako například dusitan sodný (E 250) – šunkami, párky, slaninou, uzeným lososem či tuňákem a tak podobně. Jeho účel je poměrně bohulibý, má totiž prodloužit trvanlivost těchto potravin. Jde ale o alergen, který je mimochodem naprosto nevhodný pro děti.

Většina „Éček“ je pro normálního zdravého člověka prakticky neškodná, je ale pravdou, že malým dětem či alergikům může způsobit pár perných chvilek.

Existuje rovněž sedmistupňová (1 = naprosto v pořádku, 7 = zdraví nebezpečná látka) stupnice nebezpečnosti „Éček“. Ty nejškodlivější emulgátory, jichž je všehovšudy méně než padesátka, jsou povětšinou v zemích Evropské unie coby potravinová přísada zakázány. Jedná se například o E123 (Amarant, Cl potravinářská červeň 9) nebo E225 (siřičitan draselný), jenž se přidával například do marmelád, ovocných nápojů nebo sušeného ovoce.

Naproti tomu například E330 (kyselina citronová), je zcela bezpečným emulgátorem. Jedná se o poměrně klasický konzervant pro víno, perlivé sladké nápoje nebo sýrové pomazánky a majonézy.

To, kolik „Éček“ do sebe vlastně dostaneme, lze snadno ovlivnit. Stačí jen pečlivě sledovat etikety jednotlivých výrobků v obchodech, kde nakupujeme.

Kompletní seznam Éček najdete na www.emulgatory.cz.