Mléko: ano nebo ne?

Mléko je bezesporu velice hodnotným a zdravým nápojem. Vysoký obsah vápníku, kvalitních bílkovin, pestrá paleta vitamínů a i výborná chuť – to vše by mělo hrát v jeho prospěch. I přesto je společnost rozdělená na dvě skupiny, jedna z nich propaguje a konzumuje mléko a mléčné výrobky skoro dnes a denně, ta druhá naopak nemůže mléko z mnoha různých důvodů ani cítit.

Co říkají odpůrci mléka?

head-37806_640Podle odpůrců existují důkazy o tom, že mléko zahleňuje celý organismus, ničí přirozenou střevní mikroflóru a vede díky vysokému obsahu nasycených živočišných tuků ke zvýšení hladiny cholesterolu. Živočišné bílkoviny, které jsou v mléce zastoupeny v obrovském množství, pak nedokáže lidský organismus zužitkovat a zbaví se jich jen díky vápníku z kostí – což může být spouštěčem onemocnění zvaného osteoporóza. Dalšími negativy pravidelného pití mléka mají být vyšší riziko infekčních onemocnění nebo třeba nižší IQ u dětí.

V neposlední řadě se jako argument proti používá i v naší společnosti stále častější alergie na mléko. Mnozí odpůrci mléka také poukazují na fakt, že člověk je jediným savcem (kromě zpravidla venkovské kočky domácí), který si tento nápoj pravidelně dopřává i v období dospělosti – a kromě toho ještě od jiného živočišného druhu, což je vlastně hned dvojnásobnou přírodní raritou.

Pozitiva mléka pro zdraví

Zastánci mléka naopak upozorňují na obsah vápníku, který je důležitý pro správnou funkci svalů, srážení krve a mimo jiné i plodnost. Důležité jsou i vitamíny A, D, B1 a B12, stejně jako například selen, který je důležitým prvkem pro dobře fungující imunitu a dokáže i zpomalit stárnutí.

Není však mléko jako mléko. Věděli jste, že například kozí mléko je k pravidelné konzumaci daleko vhodnější než kravské? Nejen, že má mnohem více vápníku, hořčíku a železa (tím pádem pomáhá při prevenci chudokrevnosti, rakoviny nebo třeba obávané osteoporózy), ale je i mnohem lépe stravitelné, protože se molekulárním složením podobá více „našemu“ mateřskému mléku.

V neposlední řadě má kozí mléko pozitivní účinek na žaludek a střeva, pomáhá i při léčbě atopického ekzému, astmatu či nejrůznějších onemocnění kůže. Velmi zdravé jsou i kozí sýry (a tvaroh), které najdete na pultech většiny tuzemských obchodů.

Alternativou oproti supermarketovým kartonům či plastovým lahvím s mlékem může být takzvaný mléčný automat, který najdete prakticky v každém městě. Je však nutné toto mléko před použitím převařit.

Pokud trpíte alergií na (kravské, kozí) mléko a mléčné výrobky, existuje zajímavá náhražka. Jedná se o sójové mléko, které je vydatným zdrojem vitamínů a minerálů a navíc nechutná úplně „nejhůř“ (vyrábí se vlastně ze sójových bobů). Pozitivem tohoto mléka je, že neobsahuje cholesterol.